Wednesday, 27 July 2011

Kek Sarang Semut

BAHAN-BAHAN
7 biji Telur
2 gelas gula
2 gelas air
sedikit mentega( 3/4 sudu )
1sudu teh soda bikarbonat
1 gelas tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3-4 sudu susu pekat manis

Mula-mula, panaskan  2 cawan air dan 2 cawan gula....cairkan sehingga sedikit hangus...jd gula hangus...


pukul telur bersama mentega sehingga kembang...


masukkan tepung , susu , soda bikarbonat , baking powder tadi kedalam adunan diatas....
sediakan kertas minyak mengikut potongan acuan yg digunakan....

kacau sehingga sebati...tidak berketul-ketul ....
adunan yg telah sebati akan kelihatan seperti gambar diatas.....lembut jer....
kemudian ...masukkan gula hangus tadi kedalam adunan tepung td....

kacau hingga sebati tepung dan gula hangus tadi....pastikan jgn berketul-ketul adunan yg disediakan... 
tuangkan adunan yg telah siap kedalam acuan yg telah dilapik dengan kertas minyak tadi....
ini....adalah hasil sebelum dibakar.....
masukkan dalam tempat pembakar....
biarkan selama dalam 20 minit......untuk memastikan kek yg dibakar masak dengan betul , cucuk dengan menggunakan penyucuk satay....andai masih ada yg lekat pada penyucuk...kek belum lg masak...tp jika dicucuk kek dengan penyucuk satay tadi ia tidak meninggalkan kesan...maka kek boleh diangkat dr tempt pembakar...
tada....kek sarang semut sedia untuk dihidangkan......

jemput makan semua.....hehe...

salam lestary kasih.....cahaya fikiranku........

No comments:

Post a Comment