Wednesday, 27 July 2011

Tempe berlumbi gula n cabik in Malaya call Tempe bersira....



salam.....

lama saya xpost kat sinie...huhu...laptop manje..nak kena antar kat klinik...nasib baik abang sendiri jd doktor komputer..boleh dpt free...jimat 40 ringgit klu nak format laptop kan..hehe...alhamdulillah....

entry hari nie sy nak kongsikan tentang tempe....sejenis kekacang....beradik dgn kacang soya...tetapi tempe nie telah melalui proses penapaian...sehingga berkulat...sedap nya...tapi ada jugak yg xpndai mkn....huhu..xpe...msg-msg ada selera sendiri....yg pasti sy menggemarinya...heheh...

resepinya seperti dibawah:::

TEMPE, GULA APONG, GULA BIASA, CILI BOH, IKAN BILIS.....


Pertama sekali..kenalah ada tempe...bahan wajib...klu xde...xjdlah msakan kta nie.........................................................

potong halus-halus lebih kurang bentuk 4segi sbesar 3 cm

ini hasil yg dah siap dipotong....
goreng sehingga masak....


gorengkan dengan minyak yang penuh....


dah siap digoreng...
cili boh dimasukkan terlebih dahulu...masak sehingga pecah minyak


kemudian , masukkan gula apong( terdpt disrwak jer taw) klu xde boleh msukkan gula biasa jer... tp kmi msukkan 2 jenis gula nie ...kerana gula biasa untuk menjadikkan masakan nie lbh ranggup...

gaul sebati cili boh dan gula apong dan gula pasir biasa


kacau sebati hingga cair....

kemudian masukkan tempe dan ikan bilis yg telah siap digoreng  tadi.... gaul rata ea...



tadaaa.....dah pun siap....

hehe...dah pun dimasukkan dlm bekas nya..sedap dimakan begitu saja...atau bersama nasi.....
~~selamat mencuba~~~untuk tempahan..sila tempah diri sendiri untuk membuatnya...huhu...

                                                                                salam lestary kasih...cahaya fikiranku.....
   LeStaRy KaSiH...cAhaya FikIRanku..



No comments:

Post a Comment