Sunday, 14 August 2011

Cik Popiah Gulung....

Salam……

apa khabar sahabat dialam Maya??sahabat diluar maya??hehe...apapun dimana sahaja keberadaan doa sy sentiasa mengiringi jalan-jalan perjuangan kalian.....ayukkkk!!! terus pertingkatkan amalan di bulan Ramadhan al-Mubarak yg AL-kARIM....
selagi masih diberi kesempatan dan peluang...bersamalah kta mempertingkatkan amalan.....


ayuk singgah lagi dirumah kmk untuk berkgsi menu sungkey hari nie.....arinie kmi buat popia goreng gulung berinti...fuhh~~~~~~~ panjang benau namanya..hehe..kena satu lafaz jer yea.....heheh...

Bahan-bahan yg diperlukan::

2 paket jejari ketam..
1 biji sengkuang
kacang panjang 
so-oN satu sanggul
garam, kicap maggie, lada secukup rasa..
3 ulas bwg merah
2 ulas bawang putih....
1 bungkus popia...
telur 1 biji....

step by step.....


Mula-mula kena sediakan jejari ketam…nie gmbr Cik Jejari ketam….
Rendamkan terlebih dahulu Cik s00N dalam air biasa sehingga lembut…
Tumiskan bawang merah dan bawang puti bersama….sehingga naik bau…..
Kemudian masukkan Soon tadi kedalam bawang yg telah ditumis tadi, dan masukkan kacang panjang….
Nie gambar soon yg telah lembut tadi…..

Kacang panjang tadi dipotong nipis-nipis….
Gaul rata, kemudian masukkan jejari ketam yg telah dihiris nipis-nipis tadi….
Nie gambar Cik Sengkuang….dan Puan Kacang panjang….
Cik sengkuang kita parut halus-halus….
Masukkan sengkuang paling last kedalam kuali nie….

Gaul hingga betul-betul sebati….
Tada~~~dah pun sebati dan siap untuk dijadikan inti tok Cik Popia gulung kta nanti….



Nie gambar kulit Cik Popiah yg bakal digulungkan…..

Kemudian, kita pisahkan helaian kulit cik Popiah yg begitu sensitive berhati-hati ea….bg mengelakkan kulit popiah mudah kering, sediakan kain basah untuk menutup kulit popiah tue….

Mula-mula..kita bentangkan permaidani tok Cik Popiah kta nie…then kta letakkan permaisuri diatasnya iaiti Cik inTi yg kta dah buat awal tadi…..
Dan mULAlah menggunakan teknik menggulung yg teroorrr( huhu…versi perasan)…
Lipat tepi supaya cik pOPiah akan kelihatan lebih kemas dan sopan untuk menyambut Ramadhan….
Dan kemudian…letakkan telur dihujungnya..untuk melekatkan dan menutup Kulit Cik Popiah yg dah siap digulungkan….
ini hasil Kulit Cik Popiah yg dah siap digulungkan….
Kemudian bila dah siap….goreng dalam minyak yg penuh…
Kasi sampai keperang-perangan…jgn sampai hangus..nie bukan rancangan periuk hangus taw…huhu…
Dan Toskan minyak cik popiah dengan tisu….
Dan sedia dihidangkan pada mata-mata yg mencari resepi..huhu
Kasi zoom in sama dia…ada berani nak cuba??hehe..cecuba2x….selamat mencuba yer….

   LeStaRy KaSiH...cAhaya FikIRanku..

No comments:

Post a Comment