Salam……
apa khabar sahabat dialam Maya??sahabat diluar maya??hehe...apapun dimana sahaja keberadaan doa sy sentiasa mengiringi jalan-jalan perjuangan kalian.....ayukkkk!!! terus pertingkatkan amalan di bulan Ramadhan al-Mubarak yg AL-kARIM....
selagi masih diberi kesempatan dan peluang...bersamalah kta mempertingkatkan amalan.....
ayuk singgah lagi dirumah kmk untuk berkgsi menu sungkey hari nie.....arinie kmi buat popia goreng gulung berinti...fuhh~~~~~~~ panjang benau namanya..hehe..kena satu lafaz jer yea.....heheh...
Bahan-bahan yg diperlukan::
2 paket jejari ketam..
1 biji sengkuang
kacang panjang
so-oN satu sanggul
garam, kicap maggie, lada secukup rasa..
3 ulas bwg merah
2 ulas bawang putih....
1 bungkus popia...
telur 1 biji....
step by step.....
Mula-mula kena sediakan jejari ketam…nie gmbr Cik Jejari ketam…. |
Rendamkan terlebih dahulu Cik s00N dalam air biasa sehingga lembut… |
Tumiskan bawang merah dan bawang puti bersama….sehingga naik bau….. |
Kemudian masukkan Soon tadi kedalam bawang yg telah ditumis tadi, dan masukkan kacang panjang…. |
Nie gambar soon yg telah lembut tadi….. |
Kacang panjang tadi dipotong nipis-nipis…. |
Gaul rata, kemudian masukkan jejari ketam yg telah dihiris nipis-nipis tadi…. |
Nie gambar Cik Sengkuang….dan Puan Kacang panjang…. |
Cik sengkuang kita parut halus-halus…. |
Masukkan sengkuang paling last kedalam kuali nie…. Gaul hingga betul-betul sebati…. Tada~~~dah pun sebati dan siap untuk dijadikan inti tok Cik Popia gulung kta nanti…. |
Nie gambar kulit Cik Popiah yg bakal digulungkan….. |
Kemudian, kita pisahkan helaian kulit cik Popiah yg begitu sensitive berhati-hati ea….bg mengelakkan kulit popiah mudah kering, sediakan kain basah untuk menutup kulit popiah tue…. |
Mula-mula..kita bentangkan permaidani tok Cik Popiah kta nie…then kta letakkan permaisuri diatasnya iaiti Cik inTi yg kta dah buat awal tadi….. |
Dan mULAlah menggunakan teknik menggulung yg teroorrr( huhu…versi perasan)… |
Lipat tepi supaya cik pOPiah akan kelihatan lebih kemas dan sopan untuk menyambut Ramadhan…. |
Dan kemudian…letakkan telur dihujungnya..untuk melekatkan dan menutup Kulit Cik Popiah yg dah siap digulungkan…. |
ini hasil Kulit Cik Popiah yg dah siap digulungkan….
Kemudian bila dah siap….goreng dalam minyak yg penuh… |
Kasi sampai keperang-perangan…jgn sampai hangus..nie bukan rancangan periuk hangus taw…huhu… |
Dan Toskan minyak cik popiah dengan tisu…. |
Dan sedia dihidangkan pada mata-mata yg mencari resepi..huhu |
Kasi zoom in sama dia…ada berani nak cuba??hehe..cecuba2x….selamat mencuba yer…. ♥ LeStaRy KaSiH...cAhaya FikIRanku..♥ |
No comments:
Post a Comment