Friday, 5 August 2011

Resepi Sungkey.........

salam......

ari nie hari ke-4 umat Islam berada didalam bulan Ramadhan,,,apakhabar ibadah  kta??mg kt tergolong dalam golongan yg diredhai ALLAH......mg kta bukan sekadar menahan rasa dan lapar sahaja dibulan Ramadhan yg mulia ini....mg ia mampu menjadi mahar keSyurga ILAHI...... dan mg kehadiran bulan Ramadhan yg mulia ini dpt melahirkan rasa Istiqamah dlm diri kta melakukan Ibadah pd Allah.....perkara yg dilakukan secara Istiqamah lebih afdal dilakukan drpada melakukan dgn byk tetapi tidak istiqamah.....

panjang pulak kalam kat atas...huhu.....ari nie nak kongsi resepi Sungkey dirumah kmk.......

Ari nie sy mencuba bakat yg tak berapa nak terpendam membuat Puding Karamel....dibulan puasa tekak nie asyik bg isyarat jer nak mkn ape kan...tp jgn sampai membazir ye......ok ini resepi Puding Karamel sya....

Bahan-Bahan:
1 tin susu Manis
7 biji telur
800ml air
5 sudu makan tepung Kastard
Essen Vanila
Gula-dalam 4 sudu untuk dijadikan gula hangus....

Step by step::

1. Mula -mula sediakan gula hangus dahulu...
mula-mula cairkan gula didalam pan sehingga menjadi gula hangus....xsempat  nak zoom gambar tadi...tgn ade dua  jer ....huhu...
mcm nielah warna gula hangus tadi....cepat-cepat masukkan didalam loyang , sebelum gula hangus menjadi beku.....
gaul sebati air bersama tepung kastard tadi.....
nie kasi zoom sikit tepung kastard yg sy guna...
cucikan 7 biji telur yg bakal menjadi bahan utama puding karamel nie..cuci kasi bersih kulitnya...bru selamat.....kang tak pasal-pasal kuar sekor ayam....boleh wat rendang  raya t..huhu
pecahkan ke7 biji telur tadi didalam bekas, masukkan  satu sudu esen Vanilla...kacau hinga sebati....
nielah en.Essen Vanila...kenal dak???huhu..sy pun tak kenal...huhu
kemudian masukkan satu  tin susu pekat manis....
nie susu cap junjung....susu cap ape pun boleh..asalkan pekat dan manis....
masukkan bancuhan air bersama tepung kastard tadi.....
kacau sehingga sebati.....dan inilah hasilnya......
kemudian sy prefer tok tapiskan adunan nie...takut ade ketul-ketul tepung dan telur yg tidak sebati.....biar adunan nampak licin......
kasi zooomm sikit kaedah menapis.....huhu..padahal suma org taw cmner nak tapis kan???huhu
inilah hasil Cik Adunan yg licin dan gebu...huhu
didihkan air dalam pengukus....
kemudian , masukkanlah loyang yg sudah diisi cik adunan puding tadi....
kasi zoom dari tepi.....
biarkan selama satu jam.....
tadaa~~~inilah hasilnya....yg berlubang kat tgh tue hasil seni...huhu..td terlupa pulak nak tutup muka loyang dengan  foil ,  jd air kukusan menitik diatas Cik Puding...sian...sampai berlubang muka dia....nnti kta cover ea....huhu
tada~~~~ inilah hasilnya...alhamdulillah jadi jugak wlupun bru nak belajar...huhu
dr sudut yg lebih mengiurkan......makanan jd model lg comel..huhu
cik Puding Karamel posing manjer~~~
sudut pandang kiri....huhu..pelan dongakan ke?? sian cik puding karamel.....

sampai disini dulu....cuba jgn xcuba ok.......usaha tangga kejayaan....

LeStaRy KaSiH...cAhaya FikIRanku..

No comments:

Post a Comment