tak terasa ari nie dah 3 hari umat Islam diseluruh dunia menjalankan ibadat di bulan Ramadhan al-Mubarak...indahnya bulan Ramadhan....syukur alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan untuk hidup ari nie....mg pada ari yg akan dtg....mg kta terus diberikan kesempatan oleh Allah al-Muhaimin.....
tadi, tengok cita kat rtm tv2, ceritanya tajuk " Lempeng kelapa vs Penkek jagung...." didalam minda mula pk nak cri kat google lah resepi penkek....terliur pulak tgok cta tadi....lagipun, tok buka puasa xde menu ag ari nie...jd....dengan kekuatan yg ada(( hehe , kena kuat ke??huhu ...wajib kena kuat))... sy pun mencuba resepi yg julung kali sy buat....spesel tok bulan ramadhan.....tp sy ubah-ubah sikit resepi dr haji google.... selamat mencuba.....
Bahan-bahan:::
1 cawan tepung.
1 cawan susu segar( tp kat umah sy xde susu segar, sy modified guna secawan air tambah 5 sudu tepung susu Nesprey)...
2 sudu kecil serbuk penaik@baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil essen vanila.
2 sudu gula
sebiji telur
Jagung dalam tin
Madu asli....
step by step:::
1. Mula-mula ayak tepung bersama soda bikarbonat dan serbuk penaik bersama.
2. kemudian, pukul telur bersama essen vanila dan gula..dan masukkan air yg bercampur susu tadi....dan kemudian masukkan tepung yg telah diayak kedalam adunan tadi...
inilah hasilnya.....adunan untuk membuat penkek..... biarkan selama 30 minit untuk hasil yg lebih baik.... |
nie jagung tok kita buat inti penkek kta tadi...... |
untuk masak penkek , kta gunakan pan yg non-stick...xyah nak guna minyak...buat mengikut bentuk yg disukai ....sy suka bentuk bulat kecik cmnie...huhu |
kemudian, taburkan jagung diatas adunan tadi sebagai inti..... |
inilah hasilnya.....tgok ade gelembong2 udara pada penkek....tue tandanya ia menjadi...hehe....mcm apam balik pulak kan.... |
nielah rupa cik penkek yg ditabur oat tadi...... |
kemudian , balikkan cik penkek tadi....nielah upa dia...comel dak??? |
td, sy pun cba cmpurkan adunan penkek yg asli tadi bersama oat segera tadi....mmg sedap.....terasa oat didalamnya...... |
taddddda~~~~cik penkek dah pun siap.....boleh dimakan bersama madu...ataupun dimakan begitu saja..makan begitu saja pung sedap taw...... |
nie sy letakkan madu asli...sebagai hiasan......dan terus di Ngap....ganasnya ngap....baca doa dulu na...uppsss kena tggu smpai wktu berbuka taw,,,bru blh mkn... |
nie kasi tambah meleleh ag...tambahkan jagung tadi....2 biji cili....hanya sekadar hiasan menyerikan hidangan...nak mkn pun boleh...xdak masalah na..... |
CIK PENKEK tgh possing........... |
bersedia yea cikPenkek....jgn lari taw....selamat menjamu selera.......dan selamat berbuka puasa...... |
Menu yg kedua ::::
cucur Buah terap....baik punyer......
nielah rupa En Terap.....sedap taw...nak buat cucur kena yg dah masak ranum...sedap...... nie terap hasil dr kebun kami sendiri, air tangan arwah bapak..... |
sediakan adunan tokcucur terap....mula-mula telur dipukul ditambah tepung beras, sedikit kapur, dan air secukupnya....... |
gorengkan didapur..........jgn goreng diluar dapur...huhu |
En. cucur terap tgh posing menari-nari didalam kuali bersama minyak yg panas..... |
No comments:
Post a Comment