Thursday, 11 August 2011

lempeng @ketayap inti kari....

                                                       
salam.....

ari nie nak kongsi kueh tradisi kot....hehe.. ketayap inti kari.... dlm bahasa sarawak kmi panggil dara lenggang...sebab nak kena kasi lenggang sikit kuih nie..tp salu dara lenggang inti kelapa parut dengan gula nira...tp nie kasi inti kari....sekarang ssh nak dpt nyior or kelapa...nak musim perayaan ...mulalah ssh tue....kena tyer sma pokok kelapa nie...huhu...bila nak goyang???

arinie dah masuk 10 ramadhan...fasa pertama sudah berlalu...fasa kedua menjengah tiba...ayuh sama2x koreksi diri dimana kta.....

ok..terus pada resepi nak dibuat ari nie....ayuk kawan2x....

Bahan-bahan tok inti:::

Labu stgh biji- yg sedang besar ....
kentang-5 biji
udang kering- segenggam dlm 20g
kacang dhal-1oog
kari-5 sudu
garam dan gula secukup rasa
bwg putih 3 ulas
bwg merah 5 ulas

mula-mula rendam udang kering , then kisar udang kering bersama air  yg digunakan untuk merendam td...

potong labu halus2....bentuk kiub2 kecil...senang sikit nak empuk  nanti.....
cik kentang pun kena potong kasi kecil-kecil spt gmbr diatas.....
mula-mula tumis kan bawang merah dan bawang putih yg telah dikisar tadi..sehingga naik bau....
kemudian, masukkan serbuk kari kedalam bawang yg ditumis tadi....
gaul kasi rata.......masukkan udang kering yg dikisar tadi.....
kasi zoooom kerataan yg digaul...huhu
tggu sehingga pecah minyak.....bru bercampur segala kari dan bawang2 tadi
kemudian, kta  toskan cik labu tadi.....
masukkan kedalam kari dan bawang yg telah mesra ditumis tdi....... gaul sebati.... tambah kan sedikit air....supaya mudah labu empok....
didihkan sebentar......
kemudian gaul lagi....tgok air dia pun dah mengurang.........
kemudian masukkan cik kentang pulak.....
tambahkan air lagi.......tok memudahkan proses kentang masak....
tutup sebentar untuk proses didih, tp kena perhatikan takut hangus apabila air semakin mengurang.....
masukkan kacang dhal yg sudah direbus kedalamnya.....
gaul sebati.....kacang dhal memekatkan lagi inti nie......masukkan garam dan gula secukup rasa....jgn lupa taw...kang tawar pulak...huhu
sentiasa gaul untuk mengelakkan bahagian bawahnya hangus, sehingga airnya kering...........
tada~~~~ inilah hasilnya.............boleh dijadikan jugak iti karipap dan apa-apa sahaja mengikut  anak selera yer...huhu
bahan-bahan tok en. ketayap:::

tepung gandum 1 cawan
telur sebijik
garam setengah sudu
air secukupnya....( lbh krg dlm 1 cwn lbh jgklah sya guna)
sediakan bahan-bahan yg bakal menempuh perjuangan...hehe
telur dan setegah sudu garam halus, pukul bersama, xperlu sampai kembang, cukuplah hgga mesra....
then, masukkan tepung......gaul rata, dan masukkan air.....
beginilah adunannya...xterlalu pekat dan xterlalu cair.....lepas tue tapis agar adunan lebih licin jer...xde ketul2 tepung.....
letakkan pewarna makanan yg dibenarkan.....sy pilih kuning.......
~~~tadaaa~~~gaul sebati...dan inilah warnanya....
tibalah masa tok melenggang cik adunan....guna pan non stick.......letak adunan jgn terlalu byk...nipis senang nak msk....
kasi lenggang sama cik adunan.....
biarkan sehingga masak....ketayap nie xperlu dibalikkan...cukup klu dah renggang dari pan, bermakna ia dah pun masak dan boleh diangkat......
cik ketayap bersama inti kari....bakal digulung......
nie cara dan kaedah tok gukung....kasi gulung tikar kari....huhu
tadaaa~~~dah siap nak dimakan....jemput semua....jgn malu....yg posing sebelah tue..murtabak beli...huhu
~~~selamat mencuba n selamat meningkatkan amalan~~~

                                             ♥LeStaRy KaSiH...cAhaya FikIRanku..♥


No comments:

Post a Comment